Despre sistemul PETEG de colectare selectiva a deseurilor reciclabile

Publicat în Recomandari acum 9 ani

PETEG (PET Ecologic Garbage) este un sistem de colectare selectiva care poate fi utilizat in orice zona din ţară şi poate contribui la ameliorarea unor probleme ale societăţii românești, cum ar fi:
– eficientizarea ecologizării zonelor urbane prin colectarea deșeurilor reciclabile;
– reducerea poluării prin utilizarea mijloacelor de transport ecologice;
– incluziunea pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile;
– educația populației pentru protecția mediului.
Este un container flexibil, este fabricat din polipropilena (rafie) ranforsata, permite o încărcare si descărcare rapida, are o rezistenta mare la manevrare si suporta numeroase cicluri de folosire. La rândul sau este reciclabil, daca se degradează ca urmare a unei manipulări necorespunzătoare.
In prezent sunt 2 tipuri de containere pentru PET-uri si unul pentru hârtie. Containerul mare are capacitatea de 750 de butelii compactate manual/ 50 kg iar cel mediu 250 de butelii compactate manual/ 16 kg. Containerul pentru hârtie are capacitatea de 80 kg (tip ziar)
Aceasta inovație a apărut din întâmplare. In anul 2007 mi-am petrecut concediul de odihna împreuna cu familia la Călimănești, intr-un peisaj natural deosebit dar obturat de PET-uri. PET-uri pe malul Oltului, PET-uri in pădure, PET- uri peste tot. Fiul meu Vlad, avea 4 ani si m-a ruga sa adunam sticlele de plastic, motivând ca ei, „la gradi, sunt ecologişti..”. I-am explicat ca adunarea tuturor PET-urilor ne-ar lua câțiva ani si i-am promis ca am sa caut o soluţie pentru ca oamenii sa poată aduna acele PET-uri. Din acel moment m-am interesat care sunt variantele de colectare a deşeurilor reciclabile si am ajuns la câteva concluzii foarte interesante pentru acea perioada:
– foarte mulţi oameni doreau să colecteze PET-urile si hârtia dar nu aveau unde, nu aveau recipientele necesare, deoarece pubelele, containerele sau adaptarea unor sisteme vechi erau ineficiente;
– chiar daca se colectau acele deșeuri in anumite locuri special amenajate intervenea următoarea problema: cine le transporta si cine suporta aceste cheltuieli, deoarece sumele obţinute in urma comercializării erau foarte mici;
– am constatat ca existau numeroase intenţii pozitive dar in plin avânt consumerist național, existau puține soluţii concrete de colectare. Se spune că nu ne trăim viaţa, ci o consumăm şi dacă trăim pentru a avea de toate, ce avem nu este niciodată destul. 20 % din populaţia lumii, care trăieşte în ţările dezvoltate, consumă peste 80% din resursele naturale ale globului provocând daune mediului şi o nedreaptă distribuire a bogăţiei.
– de cele mai multe ori, prin proiecte specifice, derulate in special in instituțiile de învățământ se marca colectarea selectiva, cu diferite ocazii, însa nu a fost implementat un circuit funcţional la nivel național care sa permită colectarea periodica.
Am aprofundat studiul acestei probleme, observand că majoritatea oamenilor folosesc autoturismul personal pentru a ajunge la locul de munca iar colectarea PET-urilor si hârtiei din gospodăria proprie intr-o punga, transportarea la locul de munca si aruncarea in locul special amenajat nu este un efort foarte mare pentru acestia. O alta constatare a fost aceea ca majoritatea părinţilor isi duc copii la grădiniţa sau la şcoala de cele mai multe ori cu autoturismul iar in aceste instituţii de invatamant educaţia ecologica este obiect de studiu şi de practică.
Am realizat un container si l-am instalat la locul de munca. Am trecut peste glumele si neîncrederea colegilor si am început sa aduc de acasă PET-uri. Am întocmit un chestionar pe care l-am transmis tuturor persoanelor interesate si am constatat ca peste 95% sunt de acord cu colectarea selectiva si doreau sa facă acest lucru dar nu ştiau cum. Le-am prezentat soluţia mea, au fost de acord ca e utila si am observat ca si alţi colegi îmi urmează exemplul. Din septembrie 2007 pana in acest an am colectat aproximativ 1800 kg de PET- uri (poate părea o cifra nesemnificativa dar la o greutate de cca. 0,55-0,60 grame PET-ul, sunt aproximativ 36800 PET-uri ). Lucrul cel mai important este faptul ca am reuşesc sa conving si alte persoane sa colecteze PET-uri. Am încercat sa generalizez acest sistem in alte instituţii publice, in cadrul grădiniţelor si şcolilor sau la nivelul asociaţiilor de proprietari, etc. In prezent proiectul funcţionează la Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor (din anul 2007), la Ecogradinita nr. 27 „Voinicelul” Oradea, la Clubul Sportiv Ulpianum Oradea si am instalat de asemenea un container pentru hârtie in scara blocului ANL – Ştefan cel Mare. Sistemul propus de mine este ieftin, uşor de folosit in mediul urban sau rural, in zone turistice si poate fi implementat la nivel naţional. Colectez selectiv si acasa iar pentru asta am schimbat destinatia unui sac rezistent in care adun artia si materialul plastic iar apoi le transport la containerul de la locul de munca.
În 2010, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service şi Primăria Oradea începeau un lung proces de transformare a sistemului local de salubritate. În cartierul Nufărul au apărut atunci primele containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor, iar orădenii erau învăţaţi să le folosească doar pentru deşeurile ce pot fi reciclate.

Craciun Dorin

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)