Gestionarea deșeurilor municipale, o problemă majoră a județului Caraș-Severin!

Publicat în Caraş-Severin acum 3 ani

deseuri municipaleO problemă majoră a județului Caraș-Severin o reprezintă gestionarea deșeurilor municipale, precizează cei de la Garda de Mediu.

În urma controalelor efectuate de inspectorii de mediu din județ, în anul 2020 s-a constatat de cele mai multe ori slaba implicare a autorităților publice locale în realizarea măsurilor prioritare privind gestionarea deșeurilor municipale.

La nivelul județului s-a realizat proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Caraș-Severin” al cărui beneficiar a fost Consiliul Județean Caraș-Severin.

În cadrul acestui proiect fostele depozite de deșeuri municipale care au sistat activitatea, conform calendarului de închidere prevăzut în HG nr.349/2005-Anexa 1 (Reșița, Caransebeș, Oțelu Roșu, Bocșa, Anina, Moldova Nouă, Oravița, Băile Herculane), au fost închise și ecologizate.

După terminarea și recepționarea lucrărilor de închidere și ecologizare, amplasamentele fostelor depozite au fost predate, de către Consiliul Județean Caraș-Severin, autorităților publice locale în vederea îndeplinirii obligațiilor post-închidere.

Reprezentanții Comisariatului Județean Caraș-Severin al GNM precizează că monitorizează lunar situația acestor depozite în conformitate cu Ordinul MM nr. 1362/31.10.2017 pentru completarea Ordinului ministrului mediului nr.1063/ 2017.

În cadrul aceluiași proiect a fost realizat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) – Lupac care, după remedierea unor serii de defecte apărute în perioada de garanție la lucrările de construcții și la instalațiile din dotare, a început operarea în luna august a anului 2020 cu o întârziere de cca. 2 ani.

În prezent, deponeul de la Lupac funcționează – operatorul acestuia fiind SC Girexim Universal SA – activitatea centrului fiind reglementată prin autorizația integrată de mediu nr. 02/16.04.2018.

Pentru finalizarea etapelor de punere în funcțiune a Sistemului de management integrat al deșeurilor în Caraș-Severin (SIMD ) mai este necesară predarea celor 5 stații de transfer (Bozovici, Oțelu Roșu, Pojejena, Băile Herculane și Oravița) și emiterea ordinului de începere a activității către SC Girexim Universal SA și finalizarea procedurilor de atribuire a serviciilor de salubritate pentru cele 6 zone în care a fost împărțit județul Caraș-Severin, după cum urmează:

Zona 1- ce acoperă Nord-Vestul și partea centrală de nord a județului și va fi deservită direct de incinta centrală de gestiune a deșeurilor, localizată în comuna Lupac;

Zona 2- acoperă partea central- sudică a județului și va fi deservită de stația de transfer Bozovici;

Zona 3- acoperă partea de sud a județului deservită de stația de transfer Pojejena;

Zona 4- acoperă partea de vest a județului și va fi deservită de stația de transfer Oravița;

Zona 5- acoperă partea de vest a județului și va fi deservită de stația de transfer Băile-Herculane;

Zona 6- acoperă partea de nord-est a județului și va fi deservită de stația de transfer Oțelu Roșu;

La nivelul județului Caraș-Severin, sarcinile în domeniul implementării SMID, privind operarea serviciilor de salubritate pe cele 6 zone revin Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ,,ADI Intercom Deșeuri Caraș- Severin’’, precizează reprezentanții Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Caraș-Severin.

via Reper24

Etichetat cu: , , , , , , , , , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)