Gunoiul din oceane: marea provocare internațională

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Majoritatea deșeurilor care ajung pe fundul oceanelor se datorează activităților umane.

Oceanele au devenit depozite gigantice de deșeuri. Cele mai multe deșeuri marine sunt din plastic, în principal pungi și ambalaje. Potrivit raportului Greenpeace “Gunoiul din oceane”, se estimează că doar 15% din gunoiul care este aruncat în mare ajunge pe plaje. Acest lucru arată că restul gunoiului ramane în mări si oceane, provocând daune grave mediului.

Ambalaje alimentare, containere, pungi și tacâmuri de plastic, jucării de plajă, prezervative, seringi, plase de pescuit, filtre de țigară, sunt unele dintre reziduurile găsite peste tot.

CIVILIZAȚIA GUNOIULUI

Situația e îngrijorătoare. Nivelul gunoiului din oceane este alarmant. Descompunerea plasticului în natură este foarte lentă și nu face decât să se împartă în particule mai mici. Acest lucru îl face să se acumuleze în oceane, mări, plaje… Mii de animale îl ingerează și sfârșesc prin a muri sau îl includ în lanțul trofic și în cele din urmă ajungem să-l consumăm odată cu peștele.

Un studiu realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) indică faptul că aceste deșeuri marine sunt fragmentate treptat în bucăți din ce în ce mai mici și consumate de ființe vii la baza lanțului alimentar. Materialele plastice sunt confundate nu hrana de câtre păsări, pești, broaște țestoase sau mamifere marine (balene sau delfini).

Agenția de Mediu a SUA a identificat până la 267 de specii marine care consumă din greșeală aceste deșeuri. UNEP estimează că această poluare ucide mai mult de un milion de păsări și aproximativ o sută de mii de mamifere marine în fiecare an.

Experții amintesc, de asemenea, că unele dintre substanțele adăugate la materiale plastice, cum ar fi ftalații, sunt foarte toxice. Prin urmare, consecințele pentru sănătate pot fi foarte grave.

ADIO RECIPIENTELOR DIN PLASTIC DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

Cu toate acestea, ambalajele din plastic de unică folosință câștigă popularitate în viața noastră de zi cu zi. De la pungi de cumpărături la băuturi răcoritoare sau sticle de apă, chiar și recipiente de detergent de rufe. Materialele plastice de unică folosință sunt un fenomen global, iar unul dintre motivele acestui succes este costul scăzut de producție și faptul că pot fi utilizate pentru ambalarea alimentelor și băuturilor de toate tipurile.

Plasticul are un impact ridicat asupra mediului. Rata globală de reciclare pentru acest material este de doar 14%, ceea ce înseamnă că restul de 86% va merge câtre gropile de gunoi sau chiar în râuri, mări și oceane.

Uniunea Europeană a luat deja masuri în această privință, iar Parlamentul și Consiliul European au convenit să interzică materialele plastice de unică folosință în Europa începând cu 2021. Farfuriile, tacâmurile, paiele și bețele de bumbac din plastic au zilele numarate.

Europa și economia circulară

Iată datele:

  • Aproximativ 25,8 milioane de tone de deșeuri de plastic sunt generate anual în Europa și mai puțin de 30 % dintre acestea sunt colectate pentru reciclare.
  • În UE, între 150 000 și 500 000 de tone de deșeuri de plastic ajung în oceane în fiecare an.
  • Se estimează că 95 % din valoarea ambalajelor din plastic, între 70 000 și 105 miliarde EUR pe an, este pierdută pentru economie după un ciclu foarte scurt de utilizare.
  • Cererea de plastic reciclat reprezintă doar aproximativ 6% din cererea totală de plastic din Europa.

Strategia Europa 2020 urmărește să genereze o creștere economică inteligentă, durabilă și favorabilă. O Europă care utilizează resursele în mod eficient. Acesta urmărește să transforme UE într-o “economie circulară” bazată pe reciclare, pentru a reduce producția de deșeuri și a o utiliza ca resursă.

Este vorba despre punerea în aplicare a unei noi economii, circulară – neliniară – bazată pe principiul “închiderii ciclului de viață” al produselor, serviciilor, deșeurilor, materialelor, apei și energiei.

Află unde sunt centrele de colectare PET sau centrele de colectare plastic în orașul tău.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)