O directivă europeană ne obligă să renunțăm, în următorii patru ani, la ghenele de gunoi cu tubulatură, amplasate la parterul blocurilor

Publicat în Recomandari acum 3 ani

ghenaO directivă europeană ne obligă să renunțăm, în următorii patru ani, la ghenele de gunoi cu tubulatură, amplasate la parterul blocurilor.

Dintre toate orașele țării, Capitala stă cel mai prost, la acest capitol. Un singur sector s-a modernizat și are ghene îngropate în pământ. Din păcate, colectăm selectiv mult prea puțin.

Daniel Nițoiu, reporter Pro TV: “Astfel de ghene îngropate găsim în București doar în sectorul 3. Aici, locuitorii din jur au scăpat de mirosul și gândacii care se strângeau la parterul blocurilor în ghenele vechi, dar, dacă ne uitam înăuntru, avem o problemă: sunt multe peturi, deși aici ar trebui să se arunce doar gunoi menajer”.

Culmea, la doi pași sunt și pubelele pentru plastic, metal sau sticlă, dar oamenii aruncă resturile tot de-a valma.

Un plan asemănător există și la Primăria Sectorului 1. Deși proiectul există din 2018, nu s-a amplasat nicio ghenă. Primăria intenționează ca în următorii ani să cheltuie 170 de milioane de lei pe 2.000 de platforme inteligente de colectat gunoi.

Am vrut să vedem ce părere au cei din Sectorul 1 despre acest plan.

Locuitor Sectorul 1: “Nu. Tot ce e modern și tehnologic mă enervează”.

Locuitoare Sectorul 1: “Nu sunt deacord”.

Reporter: “De ce?”.

Locuitoare Sectorul 1: “La ce să mai dezgroape pământul?”.

Din comoditate, se pare, oamenii preferă să arunce gunoiul la grămadă pe tubulatura ghenei, chiar dacă asta duce inevitabil la apariția gândacilor și a mirosului greu pe scara blocului. Mai mult, legea nu poate obliga asociația de locatari să închidă ghena blocului fiind vorba de o proprietate privată.

Locuitoare Sectorul 1: “Da, ar fi bine. Nu cred că e atât de greu să faci un drum de câteva minute până la ghenă”.

Deocamdată, reprezentanții primăriei se întâlnesc periodic cu locuintorii Sectorului 1 să le explice avantajele atât pentru sănătate, dar și pentru mediul înconjurător al acestor platforme. Vor fi dotate și cu camere de supraveghere video, dar și cu senzori care vor anunța compania de salubrizare când s-au umplut.

Iar în timp ce Capitala duce muncă de lămurire cu proprii cetățeni, la Cluj astfel de sisteme au fost amplasate pe stradă încă din anul 2016.

La Iași, doar anul trecut s-au montat 30 de tomberoane stradale, moderne estimate la 5.000 de euro bucata.

via Stirile  ProTV

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)