Persoanele care își curăță grădinile și apoi incendiază resturile vegetale vor fi sancționate

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Reprezentanții Gărzii de Mediu anunță că arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează calitatea aerului. De aceea, din acest an activitatea este interzisă, iar cei care o practică sunt amendați. Persoanele care își curăță grădinile și apoi incendiază resturile vegetale vor fi sancționate, conform unui act normativ care a intrat în vigoare luna trecută.

Astfel, o practică „tradițională” adânc implementată în mentalul colectiv trebuie schimbată rapid, iar gospodarii și fermierii vor trebui să implementeze de anul acesta sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, respectând pașii din Legea Compostului – 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, care a intrat în vigoare începând cu data de 20 februarie 2021.

Conform acestei legi, arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data intrării în vigoare a legii.

Sancțiunile constau în amendă de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice. Conform art. 1, alin.3 din Legea Compostului- ,,Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei “plătește pentru cât arunci” și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural,,

Deasemenea, conducătorii auto de pe tractoare, alte utilaje agricole sau industriale trebuie să știe că pot fi sancționați cu 9 până la 20 puncte de amendă (1.305 – 2.900 lei) pentru „pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației”

via TVFăgăraș

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)