Poluatorii Someșului Mare vor fi prinși cu ajutorul dronelor care vor survola albia superioară

Publicat în Bistriţa-Năsăud acum 2 ani

Cei care aruncă gunoi în albia Someșului Mare vor fi mai ușor de găsit și de pedepsit fiindcă au fost accesați bani europeni cu care se vor achiziționa inclusiv echipamente performante de supraveghere a cursului superior al râului, care este arie protejată.

Centre de colectare deşeuri în județul Bistrița-Năsăud

”APM Bistrița-Năsăud are în implementare un proiect cu fonduri europene, de aproximativ 1,6 milioane de euro pentru realizarea a 9 planuri de management pentru 9 arii naturale protejate. În cadrul acestui proiect există o achiziție de echipamente a partenerului nostru – Agenția Națională de Arii Naturale Protejate – în care sunt prevăzute drone, camere video și astfel se vor putea supraveghea malurile Someșului Mare superior. Cu o dronă mobilă poți merge mai în profunzime și să depistezi poluatorii, iar cetățenii să știe că sunt urmăriți și că nu mai pot arunca (fără să fie văzuți -n.r.) deșeuri pe malul apei sau în albia minoră a apei”, a spus Sever Roman, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Pentru comparație, Valea Sălăuței este mult mai curată decât cea a Someșului, dovadă că în această zonă chiar există o problemă de civilizație.

”Și în alte județe vedem albii curate. Este clar că trebuie intervenit în forță și cu măsuri coercitive în acele zone traversate de Someș”, a spus el.

Întrebat în ce fază este acest proiect, Sever Roman a răspuns că acesta este în etapa de implementare: ”Proiectul durează 36 de luni, a trecut deja un an și în doi ani se va încheia proiectul de realizare a planurilor de management și de achiziție a tuturor celor necesare, inclusiv se vor face campanii de conștioentizare, informare și educare a elevilor, dar și a cetățenilor care locuiesc în aceste zone”.

Reamintim că primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, a făcut o documentare pe cursul Someșului Mare să afle care este sursa gunoiului care vine pe apă. El a descoperit că toate comunele din amonte de orașul stațiune sunt poluatori cu acte în regulă și a cerut tuturor primarilor să se implice și să ajute la stoparea acestui fenomen atât de dăunător pentru sănătate, dar și pentru economia locală, turismul neavând nicio șansă.

via Timp Online

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)