Sistemul de colectare Big Belly, instalat la Timişoara

Publicat în Timiş acum 2 ani

Big Belly TimișoaraUnul sistem inovator de colectare separată, Big Belly, a fost instalat în Timișoara, la inițiativa Coca-Cola HBC, în parteneriat cu Primăria Timișoara și GreenPoint Management. 20 de coșuri inteligente, dotate cu sistem automatizat de compactare și alertare a agenților de salubritate și alimentate cu energie solară, prin panourile fotovoltaice integrate, au fost instalate la Timişoara.

 

Instalate în perechi de câte două – cu compartimente destinate deșeurilor menajere și reciclabile, Big Belly sunt puse la dispoziția timișorenilor în zece locații centrale din oraş. Acestea pot fi găsite atât în zonele centrale ale orașului, precum Piața Victoriei sau Liceul „E. Ungureanu”, dar și în zone mai îndepărtate în care traficul este intens pe durata zilei. Cele zece locații în care au fost amplasate containerele smart au fost marcate pe o hartă digitală care poate fi accesată online prin scanarea QR codului de pe Big Belly sau pe pagina https://dupanoi.ro/big-belly/ unde pot fi găsite mai multe informații despre proiect și despre cum colectăm separat pentru o natură mai curată.

Sistemul Big Belly aduce o serie de beneficii atât pentru mediu, cât și pentru infrastructura orașului prin caracteristici cheie. Spre exemplu:

  • Sistemul inteligent de compactare crește capacitatea de stocare. În timp ce un container clasic are nevoie să fie golit, în medie, de până la cinci ori pe zi, unul Big Belly are nevoie de o colectare la aproximativ zece zile.
  • Sistemul automat de raportare comunică gradul de umplere și nevoia de colectare. Coșurile Big Belly anunță automat salubritatea atunci când gradul de umplere este la nivel maxim, astfel numărul traseelor pentru golirea coșurilor publice de gunoi este diminuat: impactul se măsoară în reducerea emisiilor de carbon atribuite logisticii de colectare, în medie cu 70%, față de un coș obișnuit.
  • Sistemul se alimentează cu energie solară. Fiecare container este dotat cu panouri fotovoltaice, care asigură funcționarea compactorului. Panourile permit funcționarea independentă a coșurilor, fără a fi nevoie ca acestea să fie conectate la electricitate.

 

„Proiectul vine ca o completare a eforturilor inițiate deja la nivel local, fie prin coșurile stradale simple pe care urmează să le primim curând sau prin suplimentarea programului de salubrizare. Ne îndreptăm spre a fi un oraș care furnizează servicii publice la standarde europene”, spune primarul Dominic Fritz.

„Timișoara este un oraș special și important pentru noi. Aici avem una din cele trei fabrici locale, fabrică inaugurată acum mai bine de 27 de ani, în care continuăm să investim. Suntem parte din comunitate și ne dorim să ne implicăm în proiecte care produc o schimbare pozitivă. De aceea, am ales ca extinderea sistemului Big Belly să fie în Timișoara, viitoare capitală culturală a Europei. Am văzut aici deschidere din partea autorităților, ne dorim să contribuim la modernizarea orașului și, în același timp, la educarea cetățenilor în ceea ce privește importanța colectării separate pentru un oraș sustenabil”, spune Alice Nichita, Corporate Affairs and Sustainability Director, Coca-Cola HBC România.

La rândul său, directorul general adjunct al GreenPoint Management, Andrei Dinescu, consideră Timișoara un exemplu de oraș bine organizat și cu deschidere spre viitor. „Extinderea sistemului Big Belly în Timișoara reprezintă un pas foarte important spre conștientizarea problemelor de mediu și găsirea unor soluții inovatoare care să permită populației colectarea separată a deșeurilor. Parteneriate ca acesta ne provoacă să venim cu idei noi și din ce în ce mai bune, ceea ce ne permite să avem rezultate remarcabile. Iar Green Point Management, liderul organizațiilor de implementare a răspunderii producătorilor în România, continuă să își asume un rol important în accelerarea tranziției României către economia circulara”, adaugă Andrei Dinescu.

În Timișoara, Big Belly își propune ca prin sistemul tehnologizat și durabil să susțină serviciul de salubritate al orașului, contribuind totodată la educarea populației în ceea ce privește comportamentul responsabil și colectarea separată.

via Timpolis

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)