Soma va colecta selectiv deșeurile din Bacău și 22 de comune

Publicat în Bacău acum 3 ani

somaBăcăuanii vor trebui să ducă gunoiul la ghenă separat, în funcție de tipul deșeurilor pe care le aruncă. La rândul său, compania Soma SA va fi obligată să colecteze selectiv deșeurile. Noul contract de salubrizare în municipiul Bacău și 22 de comune din jur s-a semnat, joi, la Consiliul Județean.

„Îmi doresc să văd platformele de gunoi curate și să nu mai dea pe-afară deșeurile”, a declarat Valentin Ivancea, președinte al CJ și al ADIS (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare). Licitația pentru desemnarea operatorului de salubritate în municipiul Bacău și 22 de comune limitrofe trebuia începută încă din 2010/2011, însă „administrația Stavarache/PNL a preferat să rămână cantonată într-un contract foarte păgubos pentru băcăuani, dar avantajos pentru meschinele lor interese politice”, a precizat eurodeputatul Dragoș Benea, fost președinte al CJ și ADIS, pe Facebook.

Contract atribuit după 10 ani

La semnarea contractului au mai participat Cătălin Moise, director executiv ADIS, Constantin Șoșu, președinte Soma SA, alți membri ai conducerii ADIS și SOMA.

„Este un contract a cărui procedură de atribuire trebuia pornită încă de acum 10 ani, odată cu operaționalizarea celulei 1 (fosta groapă), în acord cu legislația în domeniu. Acest lucru nu s-a întâmplat. Din 2016, ADIS și-a asumat elaborarea documentației pentru lansarea procedurii de achiziție publică și readucerea contractului de salubrizare menționat în coperta legalității”, a mai spus Valentin Ivancea.

În urma procedurii competitive, tarifele cu care operatorul va presta serviciul în Bacău și cele 22 de comune sunt – în general – mai mici decât în prezent. Cu alte cuvinte, putem avea un serviciu de salubrizare organizat în conformitate cu exigențele europene în domeniu, fără să se majoreze aberant taxa de salubrizare, așa cum vroiau unii la finalul anului 2020.

Prin noul contract de colectare și transport deșeuri, ADIS aliniază salubrizarea Bacăului și a celor 22 de comune la normele în vigoare: am convingerea că cetățenii vor înțelege că respectând mediul și colectând selectiv deșeurile vom contribui cu toții la eficientizarea serviciului de salubrizare și la scăderea poluării, prin diminuarea cantităților de gunoi depozitate în celula 2.

Mulțumesc echipei ADIS pentru munca depusă în cadrul acestei proceduri, precum și pentru modul responsabil în care gestionează problema deșeurilor în județul Bacău. Îi asigur pe băcăuani că, din postura de președinte al asociației, voi urmări ca operatorul să nu facă rabat de la calitatea și promptitudinea serviciului de salubrizare, așa cum Soma prestează deja la Sibiu, de exemplu.

– Valentin Ivancea, președinte CJ și ADIS

Citește mai departe pe zdbc.ro

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)