Verde înseamnă sticlă și DOAR STICLĂ, în domeniul reciclării deșeurilor

Publicat în Hunedoara acum 3 ani

sticlaEste simplu: verde înseamnă STICLĂ, în domeniul reciclării deșeurilor, iar cine nu vrea să își încarce memoria cu acest cod al culorilor poate citi indicațiile de pe containere, pentru a nu mai depozita deșeurile în amestec. Reprezentații BRAI CATA trag un semnal de alarmă în această privință, după ce s-au găsit, la ultima colectare din județul Hunedoara, 1.500 de kilograme de plastic și alte materiale, în 11.760 de kilograme de deșeuri strânse din clopotele destinate exclusiv sticlei de ambalaj.

Din cauza contaminării foarte mari cu alte deșeuri, lucrătorii Brai Cata au realizat câteva fotografii, prin fanta de depozitare a recipientelor pentru colectarea sticlei, iar ce se vede în imagini este de-a dreptul șocant: zeci de PET-uri, conserve, hârtie, bidoane de detergent și chiar jucării din pluș s-au găsit aruncate în containerele rezervate deșeurilor din sticlă de ambalaj (sticle, borcane, recipiente din sticlă pentru cosmetice).

Dacă în cazul hârtiei și cartonului – a clopotelor albastre – sau plasticului și metalului – a clopotelor galbene -, separarea mai poate fi făcută în cadrul stației de sortare, când e vorba despre sticlă e imposibil de realizat acest lucru.

„Sticla nu poate intra pe banda de sortare, pentru că în procesul de colectare și de transport, foarte multe din obiectele depozitate se sparg și sunt un pericol pentru oricine ar încerca să realizeze o separare manuală. Se sparg sticle sau borcane când sunt depozitate în clopotele speciale, dar se mai sparg și când sunt golite în mașinile de transport, ori când mașinile sunt descărcate pe platformele betonate, așa că nimeni nu poate face separarea la stațiile de sortare”, subliniază managerul general al Brai Cata, Bogdan Constantinescu.

Potrivit specialistului, de pe platforme, sticlele sunt încărcate în autospeciale care le transportă direct la Centru de Management Integrat al Deseurilor Hunedoara.

„La ultimul transport, pe Hunedoara, din cantitatea totală de 11.760 de kilograme, obținute din colectarea a 35 de containere, aproximativ 1.500 de kilograme erau PET-uri, alte plastice, alte tipuri de deșeuri. Această cantitate este trecută, pentru moment, la pierderi, dar o dată cu intrarea în vigoare a Ordonanței 74/2018, toate aceste deșeuri contaminate vor fi taxate asociațiilor, ca deșeu în amestec, deci în loc să scadă factura de salubritate, o vor majora”, a mai spus managerul Brai Cata.

Conform datelor companiei, în continuare, cel puțin 35% din deșeurile mixte reziduale reprezintă deșeuri reciclabile, în pofida apelurilor repetate făcute de autorități, de operatori și după nenumăratele campanii de informare și conștientizare în privința colectării separate.

via Brai Cata

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)