1.000 de tone de compost obținut din deșeuri biodegradabile în localitatea Leț din Covasna, doar în 2020

Publicat în Covasna acum 3 ani

În 2020, nu mai puțin de 1.000 de tone de compost obținut din deșeuri biodegradabile, parte dintre ele colectate de la populație, au fost comercializate de Centrul de management integrat al deșeurilor din localitatea Leț, pus la punct de Consiliul Județean (CJ) Covasna din bani europeni.

„Este important că aceste deşeuri biodegradabile nu sunt depozitate, ci devin compost sau pământ pentru flori, ce pot fi folosite în agricultură sau gospodării. Aşa devin deşeurile valoroase”, se menționează într-un comunicat de presă al CJ Covasna, citat de covasnamedia.

Centre de colectare deşeuri în Covasna

Potrivit autorităţilor locale, judeţul Covasna este în fruntea clasamentului naţional în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, cantităţile colectate selectiv înregistrând creşteri de la un an la altul.

„Colectarea deşeurilor biodegradabile a început încă din 2017, iar în Centrul de management integrat al deşeurilor din localitatea Leţ se produce nu numai compost, ci şi diferite soiuri de pământ pentru flori (…). La Centrul de sortare din Leţ, faţă de anul 2018, în 2019 au intrat cu peste 47% mai multe deşeuri colectate selectiv şi au fost puse la compostare deşeuri biodegradabile cu 47% mai mult. Această cantitate, în perioada 2019-2020, a prezentat o creştere cu 15% la deşeuri selective, cu 10% la deşeurile organice”, se mai scrie în documentul de presă.

Cum a fost posibilă menținerea nemajorată a taxei de salubritate în două județe din România

Citat de același document de presă, șeful CJ Covasna, Tamás Sándor, a precizat că municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc sunt primele pe ţară în ce priveşte procentul de colectare selectivă a deşeurilor biodegradabile, cu un procent de peste 30%.

De asemenea, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Covasna”, Ambrus József, a menţionat că acest lucru a făcut posibilă menţinerea taxei de salubritate la un nivel mult mai scăzut decât în alte localităţi din ţară.

„Noi nu am aşteptat să intre în vigoare Legea compostului pentru că era foarte clar din compoziţia deşeurilor că peste 50-60% este biodegradabil şi am început să facem separat colectarea deşeurilor biodegradabile încă din octombrie 2017. Marea schimbare a fost adusă de faptul că cei patru operatori de salubritate au început colectarea separată a biodeșeurilor în orașe, în prima fază de la cei care locuiesc la case, dar acum se colectează şi de la blocuri. Mai avem mult de lucru, dar începe să se simtă rezultatul eforturilor noastre din ultimii ani”, a adăugat József, citat în documentul de presă.

Legea 181/2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021, iar potrivit actului normativ, toţi cetăţenii sunt obligaţi să colecteze separat resturile alimentare şi vegetale.

via Agro TV

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)