Despre Închiderea gropii de gunoi din Orșova

Publicat în Mehedinţi acum 4 ani

Deși a ajuns de râsul Uniunii Europene, pentru neînchiderea depozitului neconform de deșeuri municipale, Orșova bate încă pasul pe loc în această privință. Mai mult, există informații potrivit cărora suma de peste două milioane de lei alocată în acest sens, este dată cu dedicație unui amic al primarului Marius Stoica, MIHAI DRĂGHICESCU de la firma CLIDUNCON SRL. Bomboana de pe colivă – soția patronului firmei lucrează la Primărie!

Doar două gropi de gunoi neconforme mai erau lăsate la voia întâmplării la începutul acestui an, neavând o finanțare preciză și nici vreo perspectivă prea strălucită. Asta în condițiile în care Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene a emis, încă din data de 18 octombrie 2018, o decizie care obligă România să închidă, să sigileze şi să ecologizeze 48 de gropi de gunoi ilegale. Printre aceste gropi de gunoi care pot aduce României riscul unei proceduri dure de infringement, se află și cea de la Orșova.

Când nimeni nu mai spera să vină finanțarea pentru Orșova, Administraţia Fondului pentru Mediu publică pe 23 martie 2020, lista cu cele 2 dosare de finanțare depuse de unitățile administrativ teritoriale pentru închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme, în vederea aplicării prevederilor deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Erau aprobate la acea vreme proiectele depuse de Municipiul Orșova, suma aprobată fiind de 2.540.566,23 lei, precum și de către Comuna Tuzla, din județul Constanța, aici suma aprobată fiind de 9.405.772,00 lei.

De fapt, Administrația Fondului pentru Mediu avea, la începutul acestui an, 10 dintre cele 12 proiecte eligibile aflate pe Lista depozitelor de deşeuri municipale care trebuie închise, conform deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, suma totală ajungând la 57.314.077,77 lei.

Municipalitatea din Orșova s-a trezit cu întârziere

Împinși de la spate de amenințarea procedurilor de infringement, dar și, puțin probabil, de rușinea de a fi rămas printre ultimele municipii din România cu o mizerie de groapă neconformă în dotare, consilierii locali au votat pe 27 iunie 2019, Hotărârea nr. 44 privind aplicarea la Programul de închidere a depozitelor de deșeuri municipal neconforme, cu proiectul „Închidere groapă deșeuri menajere Orșova”. Cu alte cuvinte, abia atunci au realizat și autoritățile locale din Orșova că ar trebui închisă o groapă de gunoi care făcea orașul de rușine. Dar acesta e doar începutul!

O lună mai târziu, autoritățile locale aveau să afle de la Administrația Fondului pentru Mediu că făcuseră un raport cu picioarele, greșit și ca vai de el și ca atare dosarul le-a fost respins. Motivele le puteți vedea în jurnalul de Mehedinți

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)