În cât timp se degradează natural diferitele deșeuri aruncate în natură

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Procesul de dezintegrare depinde de mai mulți factori, cum ar fi compoziția chimică și condițiile de mediu în care se află materialul: temperatura, umiditatea, etc.

După cum știm, materiile organice sunt singurele complet biodegradabile. Durează între 1 și 6 luni pentru ca acestea să se descompună, iar unul dintre avantajele  acestui tip de gunoi este posibilitatea de a crea din el compost, care servește la fertilizarea solului.

Deșeurile anorganice au un timp de degradare foarte variabil, deoarece depinde de componentele lor chimice și de locul în care se află. De exemplu degradarea hârtiei poate dura pâna la 1 an, în timp ce degradarea sticlei poate dura până la 4 mii de ani sau chiar mai mult.

Din acest motiv este important să optăm pentru produse biodegradabile și în același timp să reducem cantitatea de gunoi pe care o generăm. O modalitate bună de a realiza acest lucru este prin încurajarea reciclării și reutilizării materialelor pe care le folosim.

Pentru a deveni conștienți de daunele pe care le cauzăm mediului, iată în cât timp se degradează natural cele mai frecvente deșeuri pe care le generăm în viață de zi cu zi.

Hârtia

Hârtia este compusă, în general, din celuloză obținută din lemn. Când o aruncăm în aer liber și este expusă la umiditate și ploaie, are nevoie de aproximativ 1 an pentru a se degrada. Deși este nevoie de puțin timp, cel mai bine este să o reciclați, deoarece este foarte utilă. Un alt beneficiu al reciclării este că ajută la tăierea unui număr mai mic de copaci. Centre de colectare hârtie

Mucuri de țigară

Concentratiile mici de produse toxice provenind din chistoace altereaza apa și solul, se descompun greu, în 10-15 ani, însă nu se biodegradează niciodată, transformandu-se într-o pudra fină toxică ce ramane în ecosistem ani la rand.

Gumă

Guma este făcută din rășini naturale, sintetice, zahăr, arome și coloranți, care în contact cu oxigenul devine un material dur care durează aproximativ 5 ani pentru a se degrada.

Conservele

Recipientele pentru conserve au în componență lac și oțel acoperit cu staniu, astfel încât au nevoie de multă ploaie și umiditate pentru a rugini și se dezintera. Acest proces poate dura aproximativ 10 ani. Cel mai bine este să le colectăm și să le ducem la punctele de reciclare. Centre de colectare aluminiu, cupru și alte metale feroase și neferoase

Ambalaj Tetra Pack

Tot mai multe alimente sunt ambalate în Tetra Pack, cum ar fi suc, lapte, sosuri, leguminoase, printre altele. Aceste ambalaje sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, dar au, de asemenea, polietilenă și aluminiu, componente care pot dura până la 30 de ani pentru a se degrada.

Plastic

Plasticul este printre cele mai poluante materiale și durează mai mult să se degradeze. În viața noastră de zi cu zi folosim multe obiecte realizate cu acest material. Printre cele mai frecvente sunt sticlele PET și pungile.

Pungile de plastic durează aproximativ 150 de ani pentru a degrada, motiv pentru care utilizarea celor de pânză, hârtie sau pungi reciclate este în prezent încurajată. Polipropilena este materialul principal cu care sunt fabricate și au nevoie între 100 și 300 de ani pentru a se dezintegra în mod natural. Centre de colectare plastic

Brichetele

După cum am menționat mai sus, poate dura 100 până la 150 de ani pentru ca plasticul să se degradeze. În plus, brichetele conțin substanțe precum mercur, zinc, crom, arsenic, plumb și cadmiu, care sunt foarte poluante.

Scutece și șervețele umede

Aceste produse sunt foarte necesare pentru igiena copiilor și femeilor. Cu toate acestea, ele sunt unul dintre cele mai mari generatoare de gunoi și le ia o lungă perioadă de timp pentru a degrada. Atât scutecele, șervețelele igienice, cât și tampoanele, au nevoie de aproximativ 500 de ani pentru a se dezintegra.

Baterii

Bateriile sunt alcătuite dintr-o grămadă de metale extrem de poluante pentru sănătatea ta, așa că este important să nu le arunci împreună cu gunoiul normal, deoarece poluează solul și apoi apa prin pânza freatică. Pentru ca o baterie să se decompună, are nevoie între 500 și 1000 de ani și între 3.000 și 600 de mii de litri de apă. Este esențial să fim conștienți de daunele pe care le cauzează și să le putem opri efectele cu mici acțiuni care încep acasă. Centre de colectare baterii auto sau baterii portabile

PET-uri

Sticlele în care sunt ambalate sucurile și răcoritoarele sunt numite sticle PET, deoarece sunt realizate din PoliEtilenă Tereftalat, un material pe care microorganismele nu îl pot dezintegra: durează în medie 450 de ani pentru a se descompune. Centre de colectare PET-uri

Recipiente din sticlă

Sticla este materialul care durează cel mai mult să se degradeze: aproximativ 4.000 de ani sau mai mult. Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari avantaje este că sticla este 100% reciclabilă. Centre de colectare sticlă

Vezi unde poți colecta diferite tipuri de deșeuri.

Etichetat cu: ,

1 comentariu
Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)