Colectarea separată, transmisă primarilor din judeţul Arad

Publicat în Timiş acum 3 ani

Avem staţia de sortare funcţională, iar acum mai trebuie doar să selectăm deşeurile pe care le aruncăm la gunoi, pentru ca parte din ele să fie reciclate. În acest sens, la sediul Consiliului Judeţean Arad, a avut loc o şedinţă în care primarii din zona 1 de colectare a deşeurilor au fost anunţaţi că intrăm „în pâine” în ceea ce priveşte colectarea selectivă. Pe lângă edili, la această şedinţă a participat şi vicepreşedintele CJA, Răzvan Cadar, directorul adjunct al ADI Deşeuri, Simona Stan, şi reprezentanţii firmei Retim, care colectează gunoiul în zona 1 a judeţului. Despre ce s-a vorbit? În special, despre campanii de informare referitoare la modul în care vor fi selectate deşeurile care pot fi reciclate.

Centre de colectare deşeuri în județul Timis

„Această colectare selectivă s-a desfășurat și până acum, la un anumit nivel. Doar că acum, împreună cu operatorul, am decis să pornim o campanie activă. Prin aceasta ne dorim să convingem arădenii de importanța selectării deșeurilor, în special a separării celor reciclabile, astfel încât acestea să ajungă, într-o proporție cât mai mare în stațiile de sortare, nu la depozitul conform. Succesul în acest demers are la bază omul, arădeanul, care trebuie să realizeze cel dintâi că prima și cea mai importantă selectare a deșeurilor o facem fiecare dintre noi în gospodăria proprie. Am încredere în acest parteneriat cu arădenii și sunt convins că, la încheierea campaniei, gradul de colectare selectivă va fi mult mai ridicat”, a spus Răzvan Cadar, după şedinţa cu primarii.

Riscăm penalităţi

La câţiva ani de la momentul în care Retim a intrat pe piaţa deşeurilor din Arad şi şi-a asumat colectarea selectivă, pe care, însă, nu a făcut-o, cei de la ADI Deşeuri anunţă că, dacă nu respectăm indicatorii pe care judeţul Arad i-a propus în master planul de deşeuri, implementat cu fonduri europene nerambursabile, atunci riscăm să plătim penalizări. „Sistemul de colectare a deșeurilor s-a implementat ca urmare a unui proiect european, care are anumiți indicatori de performanță, un anumit grad de colectare selectivă a deșeurilor. Este foarte important să atingem aceste obiective, evitând astfel eventualele penalități aplicabile de către Ministerul Mediului. Îmi doresc să derulăm această campanie inclusiv în școli, atunci când acestea se vor deschide, deoarece copiii sunt mai deschiși spre nou, au o viziune și o dorință mult mai mari”, a spus şi Simona Stan, director adjunct ADI SIGD Arad.

În teorie, totul sună bine. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla în practică. Pentru că, de obicei, acolo apar problemele.

via Arad Online

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)