Ieșenii pot depozita mobila veche și electrocasnicele la Centrul Municipal de colectare

Publicat în Iaşi acum 3 ani

În luna martie 2016 a fost inaugurat Centrul Municipal de colectare Iași. Locuitorii județului Iași pot duce la centrul de colectare deșeuri electrice și electronice, mobilă veche sau deșeuri din construcții și amenajări. Mulți ieșeni nu cunosc aceste informații și le lasă la ghena de gunoi din apropierea blocurilor. Cetățenii care nu respectă regulile de colectare selectivă sunt sancționați de Poliția Locală

În urmă cu 5 ani, la Iași s-a deschis Centrul Municipal de colectare, care are ca scop îmbunătățirea ratelor de colectare ale deșeurilor reciclabile și reducerea impactului negativ asupra mediului, în special al deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Locuitorii orașului Iași au fost anunțați încă de la început de noul concept de colectare a deșeurilor, printr-o amplă campanie de informare, dar cei mai mulți încă depozitează mobila veche și electrocasnicele defecte la tomberoanele de lângă bloc. Persoanele care nu aruncă corespunzător gunoaiele sunt amendate de către Poliția Locală după ce sunt identificate cu ajutorul camerelor de supraveghere montate de Salubris. În anul 2020 au fost aplicate 208 amenzi pentru depozitările necontrolate ale deșeurilor și 98 de avertismente.

„Au fost mai multe acțiuni în legătură cu depozitarea necontrolată în anul 2020. Până în februarie 2020, pe baza hotărârii privind gospodărirea și menținerea curățeniei în municipiul Iași, HCL nr. 172/2002, s-au aplicat 84 de amenzi, cuprinse între 500 și 2.000 de lei și 24 de avertismente. Prin hotărârea pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași, nr. 54/2020, au fost sancționate 90 de persoane, cu amenzi cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei și 74 de avertismente”, a declarat Marius Cozloschi, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Iași.

În anul 2020, peste 70 de tone de deșeuri au fost valorificate

Anul 2020 a fost cel mai bun an de colectare selectivă din ultimii ani. Ieșenii au posibilitatea de a suna la dispeceratul Salubris SA, la numărul de telefon 0232 270223 și să facă o programare pentru ridicarea deșeurilor voluminoase direct de acasă. Pentru programare, persoanele trebuie să comunice numele, prenumele, adresa, numărul de telefon și cei de la Salubris vor veni și vor prelua gratuit deșeurile. Numărul ieșenilor care au apelat la serviciile Salubris pentru ridicarea de mobilă, electronice și electrocasnice, în anul 2020, a fost în creștere. În fiecare zi de sâmbătă, un echipaj se deplasează la domicilii pentru colectare. Singura condiție impusă pentru ridicarea deșeurilor este ca acestea să fie scoase din locuințe.

„La Centrul Municipal de colectare sunt acceptate tot felul de deșeuri din gospodăriile oamenilor, chiar și deșeurile periculoase. Cetățenii vin din ce în ce mai mulți și aduc deșeurile direct la centrul de colectare sau ne sună pentru a le ridica noi. Sunt persoane care ne sună pentru a ridica radiouri sau căști, dar pentru acest tip de deșeuri sunt rugați să se deplaseze la cel mai apropiat punct de colectare sau chiar la centru. Noi oferim colectarea și transportarea deșeurilor de dimensiuni mari. Anul 2020 a fost cel mai bun an din ultimii cinci, din punct de vedere al cantității de deșeuri reciclate. În 2020 au fost valorificate 72 de tone de deșeuri”, a declarat Ana Maria Șchiopu, șefa biroului de management al mediului, Salubris SA.

În municipiul Iași sunt 6 puncte de colectare a deșeurilor

Ieșenii care nu se pot deplasa până la Centrul Municipal de colectare, aflat pe Stradela Grădinari, nr.26, Iași (punct de reper – lângă Biserica Sf. Ștefan), pot să ducă deșeurile la unul din cele 6 puncte de colectare. Cinci dintre cele 6 puncte sunt amplasate în oraș, iar unul în comuna Tomești din județul Iași. Toate punctele de colectare sunt deschise de luni până vineri între orele 10:00-18:00. Punctele de colectare din oraș se găsesc: pe platou Bărboi (spate BRD) și este deschis în fiecare luni; pe strada Ciurchi, nr. 117 (parcare Complex Alimentar Ciurchi), deschis în fiecare marți; pe strada Nicolae Iorga, nr. 15, deschis miercurea; la Piața Păcurari, este deschis joia, iar punctul deschis în fiecare vineri este la Piața Sudului (piața CUG).

„Pe lângă cele două moduri de colectare a deșeurilor, adică să fie duse la centru sau să fie luate de acasă, mai există posibilitatea de a le duce la unul dintre punctele de colectare amplasate în oraș. În fiecare zi din săptămână este un om la fiecare din cele 6 centre care stă la dispoziția cetățenilor. Containerele sunt verzi și de dimensiuni mari. Toată populația orașului a fost informată despre aceste metode de colectare, nu a rămas nimeni neinformat. Toată lumea a primit alături de factură un fluturaș în care erau explicate toate prevederile colectării selective”, a spus Ana Maria Șchiopu, șefa biroului de management a mediului.

Tombole cu premii pentru cetățenii care reciclează

Pentru a-i motiva pe oameni să colecteze selectiv deșeurile, Centrul Municipal de colectare a organizat de-a lungul timpului mai multe tombole cu premii. În anul 2020 au avut loc 3 campanii de premiere pentru cei care au reciclat. În iunie și octombrie 2020 au fost două campanii. În decembrie 2020 a avut loc o tombolă în parteneriat cu o asociațe și au fost premiați doi ieșeni cu câte un televizor performant.

„În fiecare an avem două mari tombole în parteneriat cu organizația ECOTIC, prin care susținem reciclarea. Tombola din decembrie 2020 a fost pentru a-i stimula pe oameni să aducă deșeurile direct în centrul de colectare. Cu siguranță vom avea tot felul de campanii și concursuri și în 2021. Avem în plan o campanie în aprilie 2021, în care ne-am gândit să întâmpinăm Paștele frumos. Cu siguranță va mai exista o tombolă sau o campanie mai mare în iunie 2021, deoarece ne dorim să sărbătorim Ziua Mondială a Mediului”, a precizat Ana Maria Șchiopu.

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora.

via Bzi.ro

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu: , , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)