Un sistem eficient de colectare a deșeurilor, prioritate a noii administrații a Lugojului

Publicat în Timiş acum 3 ani

Un sistem eficient de colectare a deșeurilor se conturează deja ca prioritate a noii administrații a Lugojului.

Primarul Claudiu Buciu are în vedere un sistem integrat, anunțând, cel puțin până în prezent, trei direcții de acțiune: înființarea unui centru pentru deșeurile pro­veni­te din construcții, realizarea de țarcuri pentru pubelele din cartiere și, nu în ultimul rând, noi atribuții pentru Poliția Locală în ceea ce privește protecția mediului, salubrizarea și regimul de depozi­tare a deșeurilor.

Centre de colectare deşeuri în Lugoj

În ultimii ani, unul dintre aspectele cele mai supărătoare a fost depozitarea deșeurilor pe raza municipiului Lugoj și, în special, acelor deșeuri deranjante, care nu se pot arunca imediat la pubelă: cele de tip mobilă, textile, electronice și mai ales resturile de la construcții.

Claudiu Buciu: începem discuțiile cu Retimul

Noua administrație a Lugojului știe că modul în care se desfășoară colectarea selectivă este o problemă ”cronică” a orașului.

”Aspectul neplăcut din prezent trebuie să dispară. Ne dorim un sistem eficient de colectare a deșeurilor în municipiu. Este un proces care estimez că va dura în jur de doi ani de zile, pentru că este mai complex și are nevoie de realizarea de construcții noi, care la rândul lor necesită să fie autori­zate, finanțate, necesită întocmirea de proiecte tehnice de execuție și, evident, licitații. Cu Retimul am avut discuții pe plan local. Săp­tă­mâna viitoare vom continua dis­cu­țiile cu conducerea Retimului, la Timișoara. Dânșii sunt dispuși să susțină investițiile noastre. Scopul final este să avem un oraș mai curat, să colectăm selectiv cât mai multe deșeuri, astfel încât să scădem costurile înregistrate și să reducem penalitățile plătite către Agenția Fondului de Mediu, pentru că nu colectăm selectiv suficient”, a declarat primarul Claudiu Buciu pentru ”Redeșteptarea”.

Centrele pentru deșeurile din construcții, o soluție pe termen lung

Edilul șef punctează din nou pe tema deschiderii celor două centre pentru deșeurile provenite din construcții, pe care le consideră esențiale.

”Retimul ridică orice fel de deșeu, dar contra cost. Noi vrem să facem centrele astea de colectare, două la nivel de municpiu, la început unul și apoi încă unul, tocmai pentru aceia care nu au posibilități de transport. Adică omul să nu plătească un transportator privat, ci să îi punem noi la dispoziție o mașină sau două, pe bază de programare și la un cost mic, care va acoperi doar cheltuielile de deplasare, șoferul și amortizarea utilajului respectiv. Mașina se va deplasa la domiciliul cetățeanului, va încărca deșeurile și le va transporta în depozitul nostru. Cu alte cuvinte, nu mai trebuie să aștepți un an întreg, o anume zi, ca să scapi de astfel de deșeuri”, explică primarul.

Centrele pentru deșeurile provenite din construcții și țarcurile pentru pubelele din cartiere vor fi completate cu alte soluții, care să acopere integral toate tipurile de deșeuri de care era imposibil să te descotorosești până în prezent, de la mobilier și covoare, la electrocasnice.

Poliția locală este împuternicită să aplice sancțiuni

Pentru a nu mai avea parte de mi­ze­rie la intrările în oraș, pe malurile Timișului sau în celebrele deponeuri ilegale de prin parcuri sau de pe margnea drumului, Primăria a dat noi atribuții Poliției locale.

”Polițiștii locali vor constata contravențiile și vor aplica sancțiunile din domeniul protecției mediului, așa cum sunt prevăzute în legea 155/2010 a Poliției Locale (…), salubrizării, conform dispozițiilor legii 101/2006 a serviciului de saluvbrizare a localităților (…) și legii 211/2011 privind regimul deșeurilor”, se spune în dispoziția emisă recent de primarul municipiului Lugoj, prin care polițiștii locali sunt împuterniciți ca agenți constatatori în ceea ce privește curățenia și mediul înconjurător.

În context, amintim și faptul că, începând cu data de 15 decembrie, s-a dat startul ediţiei 2020 a programului ”Rabla pentru electrocasnice” pentru persoane fizice. Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), cetățenii se pot înscrie în acest program prin intermediul aplicaţiei informatice disponibilă pe site-ul AFM, la adresele www.afm.ro şi la secţiunea https://electrocasnice.afm.ro/.

Este încă o ocazie de a ne debarasa de deșeurile electronice, care au regim special de colectare și depozitare.

via Redeșteptarea

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)