Colectare ulei alimentar uzat în Bistrița? Alte două containere de colectare au fost duse în benzinării

Publicat în Bistriţa-Năsăud acum 1 an

ulei uzatUleiul folosit pentru prepararea alimentelor este dăunător în cazul în care ajunge în natură. Cum aruncarea lui prin canalizare nu este o soluție, alte două benzinării din Bistrița au montat containere de colectare pentru uleiul alimentar uzat.

Prima benzinărie care a implementat sistemul de colectare a fost MOL România, în 2012. În municipiul Bistrița, benzinăria MOL se află pe Calea Moldovei, nr. 56. Pe lângă benzinăria MOL, resturile de ulei pot fi duse și la OMV Petrom, respectiv pe Calea Moldovei (intersecția de la Han) și pe Strada Libertății, nr. 54.

”SC OMV PETROM MARKETING SRL a solicitat revizuirea autorizaţiilor de mediu pentru staţiile de distribuţie carburanţi din municipiul Bistriţa, strada Calea Moldovei, fn și strada Libertății, nr. 54. Astfel, se va revizui activitatea existentă (cod CAEN 4730 – comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule) prin introducerea activității cu cod CAEN 3811 – colectare deșeuri nepericuloase: uleiuri şi grăsimi comestibile (ulei uzat alimentar) – cod 20 01 25”, potrivit unui comunicat al APM Bistrița-Năsăud.

Această practică se folosește în special pentru protejarea mediului înconjurător. Uleiul alimentar uzat, odată ajuns în sistemul de canalizare sau în gunoi, constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar în cazul în care este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile.

Potrivit Asociației Green Environment, uleiul prăjit este deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafaţa apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă. O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă naturală.

La nivel național, containere de colectare se găsesc în Auchan și Carrefour, dar poate fi și predat la firme sau asociații specializate în acest sens.

via Bistrițeanul

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)